DVD OŠTRICE povijest

DVD OŠTRICE povijest

Spomen sela Oštrice, javlja se u povijesnim izvorima 1641. godine. Tada se prvi put spominje kapela u Oštricama, koja je bila kao zavjetna kapela zahvalnih vjernika što su bili pošteđeni kuge, koja se u to vrijeme nesmiljeno širila našim krajevima.

Oštrice 1763g. – 1787g.  – AustroUgarska-vojna-karta

Oštrice_1763_1787_AustroUgarska vojna karta

 

http://mapire.eu/en/map/firstsurvey/?bbox=1818814.310731501%2C5808886.90364605%2C1825340.122021348%2C5811595.640835905

Ipak, povijest vezana za DVD Oštrice nije vezana za 17. stoljeće, već seže na početak 20 stoljeća, točnije u godinu 1933.

Dana 12. studenog 1933.  (nedjelja), DVD Oštrice je počelo sa radom.Iz tog datuma datira i prva matična knjiga, koja postoji još i danas. Na samom početku  djelovanja izabrano je i vodstvo društva, a činili su ga :

– zapovjednik društva Martin Šestak
– predsjednik Ivan Šestak
– pisar Ivan Košćak

Njih se ujedno može smatrati i osnivačima društva. U godini osnutka, društvu su pristupila 24 mještana iz Oštrica, te po jeddan član iz Orehovca i Ključa. Na novu godinu 1939. DVD-u Oštrice pristupili su remetinečki  župnik Antun Gold i upravitelj škole Ante Turković. Sama ta činjenica govori o snazi DVD-a u ono vrijeme.

Samom osnutku društva prethodila je velika tragedija, koja se zbila par godina prije. Nemili događaj, koji je potaknuo razvoj vatrogastva u našem mjestu, bio je zaprepštujući požar, koji se zbio 04. svibnja 1931. godine.  Na taj dan, ujedno i dan Sv.Florijana zaštitnika od vatre, oko 4 sata poslije podne zapaljen je štagalj Stipana Jakoba, navodno krivnjom djece, pa je plamen potpomagan jugozapadnjakom, ubrzo zahvatio okolne stambene i gospodarske objekte, da bi kroz jedan sat zahvatilo desetak gazdinstva. Prema pisanjima prvi su priskočili gašenju domaći seljaci sa malenom štrcaljkom, što nije moglo zaustaviti stihiju, koja je naočigled gutala kuću po kuću, štagalj po štagalj.
Prvi su u pomoć stigli vatrogasci DVD Novi Marof, a kasnije su pridošli, vrlo dobro opremljeni vatrogasci iz Varaždinskih Toplica, s motornom štrcaljkom i oruđoem za rušenje. Sve to nije bilo dovoljno da se  vatra zaustavi, pa su u pomoć stigli vatrogasci iz Varaždina.
Oni su pomoću motorne štrcaljke, pokušali dovesti  vodu iz Bednje .
Zbog visinske razlike, to im nije pošlo na ruku, stoga da bi zaustavili širenje vatrene stihije, krenuli su u rušenje objekata,  potpomagani radom manjih štrcaljki.

U ono vrijeme dobrovoljno vatrogasno društvo, bilo je centar okupljanja mještana, akroz njega se odvijao društveni život. Iz starih spisa vidljivo je da je DVD imao zadaću društvene zaštite za vrijeme drugog svjetskog rata. A nakon drugoh svjetskog rata aktivnosti društva su se smanjile sve do 1975. godine kada je izabrano novo rukovodstvo. Počele su pripreme za takmičenja, koja su kasnije dala zavidne rezultate. 1983. Godine obilježeno je 50. godina postojanja DVD-a.

Od rezultata postignutih na takmičenjima treba spomenuti:
1985. Republičko natjecanje muške jedinice u Slavonskom Brodu
1987. Republičko natjecanje muške jedinice u Bjelovaru
1989. Republičko natjecanje pionira u Gospiću
1999. Županijsko  takmičenje u varaždinu, pomladak osvaja 2 mjesto

Poslije 2000. Godine mjenja se uprava DVD-a, koja  u malo izmjenjenom  sastavu obnaša dužnost i ove 2013 godine.
13. Srpnja 2003. Godine obilježilo se 70 godina djelovanja u zaštiti ljudi i imovine DVD-a Oštrice.
Slavlje je započelo ujutro u 6 sati, kada je na nekoliko mjesta u selu limena glazba iz Brezničkog Huma svirala budnicu.
U 9 sati u vatrogasnom domu počela je svečana sjednica na početku koje je odana počast svim pokojnim vatrogascima i položen vijenac. Predsjednik  Božidar Šafran i tajnik Hrvoje Košćak, opisali su put i djelovanje DVD-a Oštrice u njegovih 70. godina rada i postojanja.
Na toj sjednici podjeljena su mnoga priznanja, pohvale, zahvalnice i diplome članovima.
Spomenimo neke od njih:

– Josip Benjak  (pokojni) – priznanje za razvitak vatrogastva i zaštite od požara – ZLATNA MEDALJA
– Stjepan Šestak (pokojni) – priznanje za razvitak vatrogastva i zaštite od požara – ZLATNA MEDALJA
– Vinko Pošta – najveće priznanje koje vatrogasna zajednica dodjeljuje

Sjednici su bili prisutni i mnogi uzvanici iz kulturnog, društvenog i političkog života grada Novog Marofa.  Nakon sjednice formirana je procesija, te se uz zastave i pratnju limene glazbe krenulo na Svetu misu, na kojoj je tadašnji Oštrički župnik Ivica Horvat dao prigodnu propovijedd, te uz prisustvo tadašnjeg  mladomisnika Marija Kopjar blagoslovio zastavu, vatrogasce i sve one koji riskiraju živote kako bi spasili druge. Nakon mise u vatrogasnom domu održan je svečani ručak za sve vatrogasce i njihove uzvanike, a nakon toga počelo je narodno veselje, koje je trajalo do kasno u noć.

Prigodni govor predsjednika DVD-a Božidara Šafrana:

Kažu: ”Vatru gasi – brata spasi !”, ali i ”Florijanu ti se moli da požare ne dozvoli”. Vatorgasci ne gase požar sami, uz njih je sv.Florijan, koji im pomaže; stoga molimo se za njih sv.Florijanu, da im uvijek pruži snagu i hrabrost, da budu spremni, kad je god negdje netko u opasnost.
Od ranih početaka 1933. Godine, kad je osnovano društvo pa do 2003. Godine, naučili smo da vatra, ne samo da nam pomaže, nego nam može i okrenuti leđa i to potpuno iznenada i bez upozorenja. Oni najstariji sjećaju se prošlosti kas se vatra gasila ručnim štrcaljkama, a na motorne se dugo čekalo.

Danas je drugačije, imamo svoj kombi, aparate i vatrogasce, ali to nikako ne znači da se vatrom možemo igrati. Pozor je uvijek potreban.
Kada sretnemo naše vatrogasce, stisnimo im ruku, pružimo podršku i priskočimo u pomoć, kad god to bude potrebno, jer nikad ne znamo, kad će naš život i imovina biti u opasnosti.
U sedamdeset uspješnih godina izmjenilo se mnogo generacija, mnogo je odricanja, truda i znoja utrošeno da se vatra drži pod kontrolom, daleko od našeg sela i naših života, a za sve to je zaslužan DVD Oštrice.

27.06.2004. god. Održano je gradsko natjecanje u organizaciji DVD-a Oštrice na ”gmaju” u Oštricama.
2005. Godine oformljuje se ženska A ekipa, zahvaljujući samoinicijativi skupine djevojaka iz Ključa i Oštrica.
Godine koje slijede obilježene su uvježbavanjem i pripremama ekipa za natjecanja.
Vrhunac rada sa ženskom ekipom, držano je natjecanje koje se u 10. Mjesecu 2008. Održalo u Splitu.
Na tom je natjecanju naša ekipa osvojila 8. mjesto.